HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 apakah maksud spam??

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 1:01 am

teodolit wrote:
budakperlis wrote:


abg kita nie tembak sapa lak ek
felix la..dia tak mau balik..

felix nak kena dgn abg nie
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 1:17 am

sampai sekarang aku tak tau maksud S.P.A.M...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 2:41 am

What is spam?

Spam is flooding the Internet with many copies of the same message, in an attempt to force the message on people who would not otherwise choose to receive it. Most spam is commercial advertising, often for dubious products, get-rich-quick schemes, or quasi-legal services. Spam costs the sender very little to send -- most of the costs are paid for by the recipient or the carriers rather than by the sender.

There are two main types of spam, and they have different effects on Internet users. Cancellable Usenet spam is a single message sent to 20 or more Usenet newsgroups. (Through long experience, Usenet users have found that any message posted to so many newsgroups is often not relevant to most or all of them.) Usenet spam is aimed at "lurkers", people who read newsgroups but rarely or never post and give their address away. Usenet spam robs users of the utility of the newsgroups by overwhelming them with a barrage of advertising or other irrelevant posts. Furthermore, Usenet spam subverts the ability of system administrators and owners to manage the topics they accept on their systems.

Email spam targets individual users with direct mail messages. Email spam lists are often created by scanning Usenet postings, stealing Internet mailing lists, or searching the Web for addresses. Email spams typically cost users money out-of-pocket to receive. Many people - anyone with measured phone service - read or receive their mail while the meter is running, so to speak. Spam costs them additional money. On top of that, it costs money for ISPs and online services to transmit spam, and these costs are transmitted directly to subscribers.

One particularly nasty variant of email spam is sending spam to mailing lists (public or private email discussion forums.) Because many mailing lists limit activity to their subscribers, spammers will use automated tools to subscribe to as many mailing lists as possible, so that they can grab the lists of addresses, or use the mailing list as a direct target for their attacks.

(For more information about the origin of the term "spam", and the formal definitions of Usenet spam, see J.D.Falk's excellent Net Abuse FAQ)
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 3:08 am

budakperlis wrote:
What is spam?

Spam is flooding the Internet with many copies of the same message, in an attempt to force the message on people who would not otherwise choose to receive it. Most spam is commercial advertising, often for dubious products, get-rich-quick schemes, or quasi-legal services. Spam costs the sender very little to send -- most of the costs are paid for by the recipient or the carriers rather than by the sender.

There are two main types of spam, and they have different effects on Internet users. Cancellable Usenet spam is a single message sent to 20 or more Usenet newsgroups. (Through long experience, Usenet users have found that any message posted to so many newsgroups is often not relevant to most or all of them.) Usenet spam is aimed at "lurkers", people who read newsgroups but rarely or never post and give their address away. Usenet spam robs users of the utility of the newsgroups by overwhelming them with a barrage of advertising or other irrelevant posts. Furthermore, Usenet spam subverts the ability of system administrators and owners to manage the topics they accept on their systems.

Email spam targets individual users with direct mail messages. Email spam lists are often created by scanning Usenet postings, stealing Internet mailing lists, or searching the Web for addresses. Email spams typically cost users money out-of-pocket to receive. Many people - anyone with measured phone service - read or receive their mail while the meter is running, so to speak. Spam costs them additional money. On top of that, it costs money for ISPs and online services to transmit spam, and these costs are transmitted directly to subscribers.

One particularly nasty variant of email spam is sending spam to mailing lists (public or private email discussion forums.) Because many mailing lists limit activity to their subscribers, spammers will use automated tools to subscribe to as many mailing lists as possible, so that they can grab the lists of addresses, or use the mailing list as a direct target for their attacks.

(For more information about the origin of the term "spam", and the formal definitions of Usenet spam, see J.D.Falk's excellent Net Abuse FAQ)

tolong translate boleh?? Razz
Back to top Go down
View user profile
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 3:20 am

Apa Itu Spam?

Spam kebanjiran Internet dengan banyak salinan bagi mesej semacam, dalam satu percubaan untuk memaksa mesej ke atas rakyat yang bukan sebaliknya memilih bagi menerima ia. Paling spam adalah pengiklanan perdagangan, sering untuk produk ragu, skim-skim cepat kaya, atau separa sah perkhidmatan-perkhidmatan. Kos-kos spam pengirim bagi menghantar sangat sedikit -- paling bagi kos membayar untuk oleh penerima atau pembawa-pembawa dari oleh pengirim.

Terdapat dua jenis utama spam, dan mereka telah kesan yang berbeza pada Internet pengguna-pengguna. Spam Cancellable Usenet adalah satu mesej tunggal dihantar ke 20 atau lebih banyak Usenet newsgroups. (Melalui pengalaman lama, pengguna Usenet telah menemui sebarang mesej itu diposkan untuk begitu banyak newsgroups adalah sering bukan berkaitan kepada kebanyakan atau semua mereka.) Spam Usenet adalah bermatlamat pada "lurkers", rakyat yang membaca newsgroups tetapi jarang sekali atau tidak pernah menghantar dan memberi alamat mereka keluar.Spam Usenet robs pengguna-pengguna bagi utiliti newsgroups dengan banyak mereka dengan sebuah tembakan pengiklanan atau lain jawatan-jawatan tidak relevan. Tambahan pula, spam Usenet menjatuhkan keupayaan itu pengurus-pengurus sistem dan pemilik-pemilik untuk menguruskan topik mereka menerima pada sistem-sistem mereka.

Spam emel mensasarkan pengguna-pengguna individu dengan mel terus mesej-mesej. Emel spam senarai-senarai sedang sering dicipta dengan pengimbasan tugas Usenet, mencuri Internet senarai pengeposan, atau mencari Web untuk alamat-alamat. Emel spams lazimnya menelan belanja wang pengguna sendiri bagi menerima. Ramai orang - sesiapa dengan perkhidmatan telefon berhati-hati - membaca atau menerima mel mereka manakala meter berlari, dalam satu hal. Spam berharga wang tambahan mereka. Selain itu, ia berharga wang untuk ISPs dan perkhidmatan dalam talian untuk menghantar spam, dan kos-kos ini adalah dialirkan secara langsung untuk pelanggan-pelanggan.

Satu sangat jahat kelainan emel spam ialah penghantaran spam untuk pengeposan senarai (forum perbincangan emel awam atau swasta.) Kerana banyak pengeposan menyenaraikan membataskan aktiviti untuk pelanggan-pelanggan mereka, spammers akan menggunakan alatan yang automatik untuk menyumbang kepada seperti banyak senarai-senarai pengeposan sebagai mungkin, supaya mereka dapat merebut senarai-senarai bagi alamat-alamat, atau menggunakan senarai mel sebagai satu sasaran langsung untuk serangan-serangan mereka.

(Untuk lebih maklumat tentang asal bagi tempoh "spam", dan takrif-takrif formal bagi spam Usenet, melihat JD.Falk cemerlang Net Abuse FAQ)

Ambik baca klu pening blh p

Back to top Go down
View user profile
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 3:23 am

  1. SPAM adalah sebutan untuk kiriman email yang tidak dikehendaki penerimanya. Biasanya pengirim mendapatkan alamat email penerima dengan cara yang tidak wajar. Aktifitas spamming merugikan penerima karena menyebabkan Inbox cepat penuh (over quota), sehingga email lain yang mestinya masuk tidak bisa masuk.




Apa itu SPAM ??

Definisi SPAM

SPAM atau yang biasa disebut juga dengan junk mail, adalah email yang tidak diinginkan oleh pengguna fasilitas komputer dalam bentuk surat elektronik (email), Instant Messaging, Usenet, newsgroup, blog, dll. SPAM tidak diinginkan oleh pengguna komputer karena SPAM biasanya berisi iklan dari perusahaan yang mengakibatkan ketidaknyamanan bagi para pengguna web. Biasanya, SPAM akan dirasa mengganggu apabila jumlah email atau lainnya dikirim dalam jumlah yang banyak / besar.


Dampak buruk dari adanya SPAM antara lain :

1. Terbuangnya waktu, untuk menghapus berita-berita yang tidak kita inginkan
2. Harddisk menjadi penuh, harddisk penuh mengakibatkan mail server tidak dapat menerima email lainnya.
3. Menghabiskan Pulsa Telepon / Bandwidth, dengan terkirimnya email yang tidak kita inginkan dalam jumlah besar, akan menghabiskan bandwidth (yang menggunakan Dial Up ke ISP) dan mengganggu layanan lainnya yang lebih penting
4. Virus dan Trojan, Kemungkinan adanya Virus atau Trojan yang menyusup didalam SPAM

Cara Kerja SPAM


Para Penyebar SPAM biasanya juga menggunakan mail server orang lain, juga alamat e-mail yang bukan menunjukkan identitas pemiliknya dalam artian alamat e-mail tersebut memang benar ada tapi si pengirimnya bukan yang punya. Mengirim e-mail menggunakan alamat e-mail seperti diatas, sangat dimungkinkan karena protokol SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) yang digunakan dalam pertukaran e-mail tidak pernah memverifikasi alamat e-mail dengan alamat IP-nya. Artinya, orang bebas mengirim e-mail dari manapun (dari alamat IP apapun) dengan menggunakan alamat e-mail siapapun.

Penanggulangan SPAM


Pada dasarnya SPAM tidak dapat kita hapus, tetapi ada beberapa cara yang dapat mengatasi masuknya SPAM. Sampai saat ini,belum ada satupun cara untuk menghilangkan SPAM, yang ada adalah mengurangi SPAM. Cara yang banyak digunakan saat ini adalah mengotomatisasikan proses pemilahan antara e-mail SPAM dan yang bukan SPAM dengan menerapkan teknologi filter.

Adapun hal-hal lain yang dapat membantu mengurangi SPAM adalah :

1. Jika mungkin, gunakan e-mail lain (selain e-mail untuk bisnis) sewaktu berkorespondensi untuk hal-hal di luar bisnis, misalnya mailing list. Banyak penyebar SPAM yang menggunakan alamat dari mailing list untuk melancarkan aksinya.
2. Aktifkan anti-virus dan personal Firewall pada PC. Kebanyakan SPAM pada saat ini yang mengandung virus atau Trojan yang dapat menggangu sistem pada PC dan jaringan. Biasanya, program Trojan tadi digunakan untuk menyebarkan e-mail SPAM ke alamat lain yang tercantum pada address book.
3. Aktifkan anti-relay atau non aktifkan relay sistem pada server e-mail. Cara ini untuk memastikan bahwa e-mail server kita tidak dijadikan sasaran untuk tempat transit e-mail SPAM. Untuk mengetahui apakah mail server kita menerima relay dapat dicek melalui www.abuse.net/relay
4. Gunakan fitur dalam program e-mail yang dapat mengelompokkan e-mail. Program e-mail seperti Microsoft Outlook dan Mozilla Thunderbird dapat mengelompokkan e-mail seperti mengelompokkan e-mail dari internal, dari rekanan dan sebagainya. Dengan pengelompokan ini, walau tidak mengurangi SPAM sama sekali, kita dapat melakukan prioritas dalam membaca e-mail, dan e-mail yang penting tersebut tidak tercampur baur dengan SPAM e-mail.
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 3:51 am

tq paiz cheers
Back to top Go down
View user profile
pinky
novice
novice


Posts : 102
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 9:02 am

bawu cek paham sikit..
penerangan abang spark sebelom ini xbegitu jelas pada gue..
sebab tuh xberani ganggu thread nih..keskeskes bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://northsidebikers.forumotions.net/forum.htm
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Thu Mar 12, 2009 10:43 am

ooooooooooooooooo paham paham..



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Sun Mar 15, 2009 1:34 am

tiba2 rasa teringin la plak nak makan belangkas.. mana mau cari?? dah lama xjumpa..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Sun Mar 15, 2009 8:21 am

ohmlawx wrote:
tiba2 rasa teringin la plak nak makan belangkas.. mana mau cari?? dah lama xjumpa..

affraid ayarkh.. sedap ke?
aku tak penah rasa lagi..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Sun Mar 15, 2009 2:46 pm

Belangkas kat tempat aku kije ni kdg2 depa wat naik jgk..sedap jugak ..lebih kurang mcam ketam je rasa dia..lg empuk..perghhhh..



tapi kesian jgk kat belangkas..aku tgk depa amik n bakar idup2..dalam 3 min je..kaki dok bergerak lg..hehehe tapi mmg sedap...
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Sun Mar 15, 2009 7:57 pm

b16a wrote:
Belangkas kat tempat aku kije ni kdg2 depa wat naik jgk..sedap jugak ..lebih kurang mcam ketam je rasa dia..lg empuk..perghhhh..



tapi kesian jgk kat belangkas..aku tgk depa amik n bakar idup2..dalam 3 min je..kaki dok bergerak lg..hehehe tapi mmg sedap...

salam,

kat situ depa ada jual x?? member saya cakap, kat kedai2 makan cina area batu maung ada jual.. tapi xtau kat mana..

belangkas memang sedap.. dapat lak yang betina dengan telur.. hingga menjilat jari.. tapi ada satu part xleh makan.. nanti mabuk.. apa ntah org panggil bahagian tu.. xingat..
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Mon Mar 16, 2009 7:32 am

ya betul...telur belangkas mmg sedap...sebenarnya susah jgk nak dapat belangkas ni..yg kat batu maung tu tak tau plak...kat sini kdg2 depa jual rm5 sekor
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Mon Mar 16, 2009 8:20 am

b16a wrote:
ya betul...telur belangkas mmg sedap...sebenarnya susah jgk nak dapat belangkas ni..yg kat batu maung tu tak tau plak...kat sini kdg2 depa jual rm5 sekor

yeker..aku slalu kutip sendiri je tepi pantai..pastu balik umah bakar..sedap woo.. cheers
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Mon Mar 16, 2009 11:10 am

b16a wrote:
ya betul...telur belangkas mmg sedap...sebenarnya susah jgk nak dapat belangkas ni..yg kat batu maung tu tak tau plak...kat sini kdg2 depa jual rm5 sekor

kalau ada jual, blh inform saya x?? saya beli la kat bro rm6 sekor.. hahaha.. lama dah xmakan.. susah nak jumpa..
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Mon Mar 16, 2009 1:49 pm

hehehe baik mintak kat spark..dia kutip sendiri tuh.. cheers

kat tmpat aku kerja nih stail jeti so tak berpantai sangat..nelayan tu amik tempat lain..tp kdg2 depa wat naik... tu pun kalu tak kna kaut kat org yg btul2 jual belangkas tu..

kalu aku nak beli depa tanak amik duit...k, nanti kalu ada aku tpon ang...number ang ada kat contak detail?
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Mon Mar 16, 2009 9:29 pm

b16a wrote:
hehehe baik mintak kat spark..dia kutip sendiri tuh.. cheers

kat tmpat aku kerja nih stail jeti so tak berpantai sangat..nelayan tu amik tempat lain..tp kdg2 depa wat naik... tu pun kalu tak kna kaut kat org yg btul2 jual belangkas tu..

kalu aku nak beli depa tanak amik duit...k, nanti kalu ada aku tpon ang...number ang ada kat contak detail?

salam..

thanks bro.. ya number saya ada kat detail..

tp ni saya bagi sekali.. 0136013441.. arif..

sedap woo belangkas.. wat sambal tumis pon sodap..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Tue Mar 17, 2009 7:35 am

bro b16a takde detail kat contact ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Tue Mar 17, 2009 7:47 am

oooops belum isi lagi terlupa...sebsb dah banyak kali isi kat web lain sampai tak ingat..tp pic ni payah sikit..aku punya slow sangat...n takda pic handsome lg..hehehe
Back to top Go down
View user profile
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Fri Mar 20, 2009 12:44 am

spark87 wrote:
tq paiz cheers

kat ang ada virus trojan dak?
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Fri Mar 20, 2009 1:41 am

budakperlis wrote:
spark87 wrote:
tq paiz cheers

kat ang ada virus trojan dak?

ang nk virus apa??boleh bncang...hahahaha Laughing Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
BGR87
apprentice
apprentice


Posts : 34
Join date : 2009-02-22
Age : 34

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Sat Mar 21, 2009 8:00 pm

Virus??? chikungunya.... mau???




Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Sun Mar 29, 2009 6:19 am

Stupid People Annoying Message (SPAM)

haha.. spam sedas...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Mon Apr 06, 2009 8:10 pm

fuh.. baru boleh nak online kat sini.. kalau x, slow bangat.. nak masuk nak reply pun susah.. So nak SPAM la dulu.. keskeskes
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: apakah maksud spam??   Today at 7:32 pm

Back to top Go down
 
apakah maksud spam??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Anybody going to play in Indy next weekend?
» Is there some sort of spam filter here??
» Interested in Palm Resort Membership
» Email from MG..spam, an accident or for real
» Suwari-seoi ("drop-seoi-nage") and its dangers

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Kopitiam :: Chatroom spammer-
Jump to: