HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 12:27 am

ok, jom bincang macamana korang semua jaga rantai...brapa km stiap kali tukar spoket...and spoket mcamana yg anda pilih..

setakat ni aku wat cam org malas buat je..boh minyak enjin yg lebih..pastu titiskan ..spoket wat masa ni standad..biasanya tukar bila dah tajam n rasa tersentak...

rantai aku minyak setiap 500km..lebih kurang 2 minggu lah..pasal malas nak cuci moto slslu...

ada sesapa pernah try chain spray? white lithium ke? or gris?

jom share...termasuk juga spoket pilihan korang
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 1:34 am

aku slalu pakai sproket ngn rantai RKM..ori... lol!
aku slalu minyakkan guna white lithium gris...bgus gak..cuma rantai jd warna putih skit2 la...nmpak x elok..tp tahan lg lama berbanding minyak atau chain spray..

aku slalu tukar sproket n rantai bila sproket dah tajam atau rantai dh abes tarik atau bunyi pelik2 kat rantai bila bawak motor Laughing
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 7:50 am

yang spoket sss sekali dgn rantai rkm tu ok tak? dia jual dalam 1 paket...stail spoket berlubang tuh...aloi kot..rega pun satos lebih...
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 8:05 am

b16a wrote:
yang spoket sss sekali dgn rantai rkm tu ok tak? dia jual dalam 1 paket...stail spoket berlubang tuh...aloi kot..rega pun satos lebih...

mahalnyer..saiz 428 ke 415?? Question
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 8:15 am

saiz 428...rantai rkm gold...tapi sayang takda saiz untuk sogun(kedai cakapla)....tu rega kdai sprepart kat seberang...

tapi ada juga yg lokel...dalam rm60...siap rantai n spoket jgk...tapi tak brani nak try
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 8:18 am

b16a wrote:
saiz 428...rantai rkm gold...tapi sayang takda saiz untuk sogun(kedai cakapla)....tu rega kdai sprepart kat seberang...

tapi ada juga yg lokel...dalam rm60...siap rantai n spoket jgk...tapi tak brani nak try

tgk sproket shogun mcm ex5 pnya ja..xtau la kan..x trytest lg...


erm...kalau sproket aloi mmg mahal sket..tp aku suka sproket stainless steel..tahan lama sket Laughing
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 1:35 pm

aku rasa macam spoket aloi ni kena dengan rantai 415...sama2 ringan..jimat minyak sikit n sesuai nak wat merempit..

tapi jalan jauh tak sesuailah rasanya..kena2 wat daki bukit pastu kita bawak berat...overstress..pernah jgk dengar rantai putus n spoket patah(serpih)...

yg white lithim tu ang bli kat mana?
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 4:48 pm

b16a wrote:
aku rasa macam spoket aloi ni kena dengan rantai 415...sama2 ringan..jimat minyak sikit n sesuai nak wat merempit..

tapi jalan jauh tak sesuailah rasanya..kena2 wat daki bukit pastu kita bawak berat...overstress..pernah jgk dengar rantai putus n spoket patah(serpih)...

yg white lithim tu ang bli kat mana?

kat kedai hardware ada jual....
Back to top Go down
View user profile
racingzonne
expert
expert


Posts : 142
Join date : 2009-02-22
Age : 31

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Tue Mar 17, 2009 8:36 pm

b16a wrote:
aku rasa macam spoket aloi ni kena dengan rantai 415...sama2 ringan..jimat minyak sikit n sesuai nak wat merempit..

tapi jalan jauh tak sesuailah rasanya..kena2 wat daki bukit pastu kita bawak berat...overstress..pernah jgk dengar rantai putus n spoket patah(serpih)...

yg white lithim tu ang bli kat mana?
aloi tu aku penah pakai... yang paling best aku pakai brand renthal... lg satu daytona..... tp susah giler nak jumpa...
klu biasanya punya aku penah pakai SSS tp patah woooo tp tgk jenis enjin gak kot... aku tgk ade yang ok jek...
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Thu Mar 19, 2009 4:01 am

racingzonne wrote:
b16a wrote:
aku rasa macam spoket aloi ni kena dengan rantai 415...sama2 ringan..jimat minyak sikit n sesuai nak wat merempit..

tapi jalan jauh tak sesuailah rasanya..kena2 wat daki bukit pastu kita bawak berat...overstress..pernah jgk dengar rantai putus n spoket patah(serpih)...

yg white lithim tu ang bli kat mana?
aloi tu aku penah pakai... yang paling best aku pakai brand renthal... lg satu daytona..... tp susah giler nak jumpa...
klu biasanya punya aku penah pakai SSS tp patah woooo tp tgk jenis enjin gak kot... aku tgk ade yang ok jek...

renthal n daytona susah nk jmpa Laughing

aku pakai sproket murah2 je...x mampu pakai sproket mahal2 lg Razz
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Thu Mar 19, 2009 4:31 am

renthal n daytona ni aku biasa nampak stiker je...hehehe manalah nak cxarii..

ok lagi satu...aku buka topik yg sama kat ada satu web nih(engkish)...makaihhh penin...

mcam2 cara depa guna..depa buat...scotoiler lah...guna kerosin lah...yg motor takda double stand pakai paddock...

teliti sehelai2...ada minyak yg bau citrus lah...(sebenarnya bab teknikal..kna2 guna english aku memang payah nak paham)

so kalu ada yg teliti sangat pasal rantai ni jom share...weh mana yg lain nih? semua tak pakai rantai ke? pakai drive shaft? hehehe
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Thu Mar 19, 2009 8:59 am

rantai still original..ingat nak tukar 1 set nak pakai 14-36 plak.. brapa harga 1 set rantai original suzuki ni?kat SC queens bay takde stok lagi..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Fri Mar 20, 2009 1:43 am

aku slalu teliti check rantai aku setiap 3hari aku check.... Shocked
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Fri Mar 20, 2009 7:41 am

spark87 wrote:
aku slalu teliti check rantai aku setiap 3hari aku check.... Shocked

hehehe tengok motor pun dah tau..aku kalau dapat rumah teres mmg belek tiap2 hari punya...biasanya upacara minyakkan rantai ni aku buat tempat kerja..

lepas ni aku ingat nak buat semnggu sekali..tapi nak cuci guna kerosene dulu...lapkan rantai..n pastu baru buh chain spray atau white lithium
Back to top Go down
View user profile
BGR87
apprentice
apprentice


Posts : 34
Join date : 2009-02-22
Age : 34

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Sat Apr 04, 2009 5:11 pm

letak white grease lithuim pun ok jugak la.. yg penting kita jaga, jgn tak jaga langsung.. nanti cepat sgt wear & tear... lol!
Back to top Go down
View user profile
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Mon Jun 08, 2009 10:01 am

Rantai jenis apa yang sesuai untuk kita guna hari2 dan jugak jalan jauh?
1.) Dari segi saiz (428 atau 415? Ada yang kata 428 berat sangat dan ada jugak yang kata 415 tak sesuai jalan jauh sebab saiz kecik, taktau masa 1 yang betui)

2.) Jenis rantai (la ni banyak sangat jenih rantai yang setengah tu tak penah dengar pun samada RKM,SSS dan lain2..)

3.) Jika kita guna minyak itam (tak kira minyak itam keta atau moto atau minyak 2T) untuk minyakkan rantai, ada efek dak dari segi ketahanan rantai untuk jangka masa panjang? Dan minyak apa yang paling sesuai digunakan?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN   Today at 7:30 pm

Back to top Go down
 
PENJAGAAN RANTAI DAN JNIS SPOKET KEGEMARAN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Time for a chain & sprocket change, Finally.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Info Motorsikal :: Workshop-
Jump to: