HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Wed Mar 11, 2009 12:57 am

Salam,
Nak tanya member2 semua..
minyak enjin apa yang korang pakai sekarang..
Brand minyak beserta harganya sekali ??
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Thu Mar 12, 2009 1:03 am

aku pakai
Motul 5100 = arga 50 lebey
Motul 3100 = arga 30 lebey
Motul 3000 = sama gak dgn 3100 rasanya
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Thu Mar 12, 2009 1:15 am

aku tengah suvey minyak enjin untuk moto aku ni..
x tau nak wat pilihan..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Thu Mar 12, 2009 2:44 am

teodolit wrote:
aku tengah suvey minyak enjin untuk moto aku ni..
x tau nak wat pilihan..

amik motul ok Cool
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Thu Mar 12, 2009 3:10 am

amik je motul...enjin smooth je..tp tgn pon kena smooth gak la nk kuarkan duit Laughing
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sat Mar 14, 2009 7:52 am

banyak jnis da pakai...tp untuk sogun ni aku masih gna yg mineral...dari hirev 400 sampai hirev600...20/50 kalu tak silap...mmg tak bagus n tak dgalakkan...

wat masa la minyak PJ1 mineral..rm19..kira bolehla..

ps/ aku jnis suka tes minyak itam...antara yg bagus motul,petronas,idemetsu,eonos,sharlu,enoc..

banyak lg nak tulis..tp takleh ingat da sifat2 minyak tu pada enjin stiap moto n keta aku dulu2..

akan upgrade pada semi bila moto da dalam 7k km...and mungkin fully bila meter da riban2 sikit..

antara ujian yg aku wat sekarang minyak kete20% + minyak gearbox auto10% +70% minyak enjin moto..(ada sebab2 nih)..hehehe(enjuin lama jgn try wat..kecuali baru overhol,rebore atau polish)

tukar minyak stiap kali enjin panas..contoh...nak p ganu..tukar kat grik..hehehe pebezaan ketara.

kalu jumpa minyak yg gred 0/70(yg ni mustahil..tp mana tau) ataupun julat paling jauh(yg ada kat market sekarag ni 10/60) try la pakai..mmg bagus nih..smooth n enjin tak bising..sesuai wat jalan jauh ful trotel manjang n stop n go situasi dalam bandar..

lg 1, org kata n aku sendiri try..jgn tukar minyak itam moto stiap 5000km walaupun buku kata camtu(kalu buleh tukaq stiap 2000 atau 3000)...n walaupun minyak itam kita baru je guna 500km tp dalam jangkamasa da lebih 6 bulan..baik tukar)

jgn downgrade minyak...upgrade takpa..(ini pndapat org yg da pakai 11 biji moto tp baru turun enjin sekali dalam 20 taun)..hahaha bukan apa,sebab selalunya bg pndapat camni..ada yg akan kata..eh aku wat
camtu ok je moto aku..


hahaha aku da me;lalut banyak..sori...baB minyak itam mmg peberet aku dari dulu..walaupun aku tak pandai sangat..

k kengkawan jom share....
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sat Mar 14, 2009 8:57 pm

salam bro,

apa kelebihan tukar minyak time enjin masih panas?? sebab selalu saya pi kedai tukar minyak, depa akan tunggu enjin sejuk..

also, apa beza antara minyak mineral, semi sintetik dan fully sintetik?? saya ada terbaca dalam satu web dari eropah, dia cakap minyak mineral or sintetik, xda beza.. yang penting kelikatan..

sorry banyak tanya, sebab sy mmg xtau pasal benda ni..
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 1:20 am

ohmlawx wrote:
salam bro,

apa kelebihan tukar minyak time enjin masih panas?? sebab selalu saya pi kedai tukar minyak, depa akan tunggu enjin sejuk..

also, apa beza antara minyak mineral, semi sintetik dan fully sintetik?? saya ada terbaca dalam satu web dari eropah, dia cakap minyak mineral or sintetik, xda beza.. yang penting kelikatan..

sorry banyak tanya, sebab sy mmg xtau pasal benda ni..

hahaha aku bukan pandai sangat..tulun btoikan kalu fakta2 aku sa;lah....well aku da wat cara ni sebelum internet wujud lagi..n tak semua fakta dari internet aku terima bulat 100% tanpa kaji or fikir..pngalaman lg penting..dari kawan atau diri sendiri(yelah..kalu da kna tturun enjin tak ke kopak wallet,kalu pngguna tegar or kaki racing takpalah..aku ni average user je moto)

just imagine kita buat milo ais..n kita bocorkan gelas tu...apa yg turun? air saje kan?yg serdak masih melekat kat gelas,d sisi n bawah gelas...
ok..imajin pulak milo panas yg kita kacau2 ngan sudu...kita bocorkan gelas tu..tak ke serdak tu akan jadi kecil n ngalir ngan laju...so prinsip dia camni...milo panas=minyak itam yg panas, kacau ngan sudu=minyak tu da cukup laju bergerak n mngalir..kepekatan ampir sama d stiap sudut enjin...

kalu 10/40 kebawah takpelah kita tukar tak brapa panas..tp elok tukar waktu panas..kalu yg likat 20/50 keatas?

yg pasal kdai tu aku no komen..lg m,oto kita rosak lg depa suka..dahla mcam tu..selagi tak abis botol tu..selagi tu dia tuang..dia siap kata lg banyak miyak enjin lagi power..padahal enjin kita lemas dalam tu..jadi berat...

klemahan tukar waktu panas ni..susah nak buat..pasal komponen n skru tu panas n amat ketat..tokei kedai mngeluh punya lah...lg 1..kalu tukar time panas,kna tunggu lama sikit minyak tu turun...lagi lama dari tukar time sejuk

ok..ada teori kata masa minyak sejuk la semua serdak dok bawah n senang turun...aku jawab camni je...lubang skru tu besar mana semua serdak nak turun? n yg kat celah2 besi kat ats tu akan turun kot graviti jugak ke? benda tu hanya boleh turun kalu ada haba terlampau...ni lah masalah utam kalu pakai mineral 20/50 n lg pekat..proktektion bagus..tp kerak tak inggggt punya...

ok pasal mineral,semi n fully...mmg ada banyak beza...aku pernah wat ujikaji goreng minyak...petronas mineral,hirev semi n mobil 1 fully...
mineral=mendidih dalam masa 5 minit,minyak jadi kurang..n lastly menghitam kuali..cam gam
semi =sama je cam mineral..tapi lama sikit dalam 15 minit kalu tak silap n gam yg lekat tak banyak
fully = takda kesan langsung walau 45min bakar...tak berasap pun walau naikan api..bau je hangit,,n ada kurang sikit...sikit je..

ni fakta dari pembacaan pulak..mineral=100% minyak dari tanah semulajadi..fasa ke brapa tah dari proses nak wat petroleum

semi...sama gak cam mineral tapi d campur sikit je unsur fully...paling banyak pun 30%

fully= yg ni d buat kat makmal..n fully ni banyak...ada yg fully campur..susah sangat nak cari fully ori..(sori taleh cakap brand apa nanti kna saman)hehehe

fully double ester= antara fully terbaik...ni minyak fully yg telah d fullykan lagi...
..sebab tu range rega fully ni (untuk kereta) start dari rm120 sebotol sampailah ke rm280 sebotol...mineral n semi tak la jauh sangat beza rega dia...tapi kalu setakat pakai biasa bek jgn membazir..hehehe
rasanya data ni kna google
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 1:33 am

salam,

logic gak apa yang bro cakap tentang tukar minyak time enjin panas tu.. xpernah terpikir la plak selama ni... hahaha

so kalau fully ni yg saya tau cuma Castrol dan Shell VSX, tp xpernah pakai.. mahal x??

and, saya selalu pi kedai, tokei2 ni akan offer minyak2 enjin yg xpernah dengar namanya.. kadang2 gak ada tokei offer Shell VSX siam..

so mungkin yg tu suma minyak xori, or recycle??

member cakap kalau nak tau minyak recycle, hidu bau dia.. kalau recycle bau dia macam hangit..

saya pakai minyak elf, ok x kualiti dia?? sebelum ni pakai shell vsx ja..
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 1:53 am

sirius cakap...benda nih susah...sanagat2 susah nak tau..ada kawan aku yg kerja bahagian kimia minyak kat petronas cakap..minyak yg hangit yg ori...yg rcycle ni wangi atau takda bau langsung...tapi ada jugak yg cakap sebaliknya...

lagi 1..aku try tanya kedai moto nkete..aku tanya mana minyak itam yg koramg kumpul ni d buang? dia cakap senang je..ada org mai collect untuk jaga alam sekitar..tapi siap bayar lg kat kedai tuh...siasat punya siasat kampeny ni yg uruskan rcycle minyak nih...

ad2 2 benda yg merisukan aku..n sampai la taktau cara nak tau
1=minyak itam kereta..tp d pek kan sebgai minyak itam moto..(mmg tak bagus..minyak itam kereta tak berfungsi jaga gearbox)

2=minyak yg d recycle=kalu kot org puteh d panggil snake oil

k,bercakap pasal brand ni..susah gak..tp hirev n shell semi 15/50 mmg antara list yg aku jauhi...shell ni syarikat besar n mantap..banyak kopikat..walaupun kita bli direk dari stesen minyak..(sori ya shell..pe barang minyak ang baru pakai 3k km enjin da bunyi kasq n minyak melilih cam ayaq paip punyalah cair)

k..aku tak brani komen banyak pasal jnis minyak..sebab pernah kna sound kat 1 forum..mnjatuhkan bzness org..hehe padahal saje nak share..

k..cara aku sekarag ni senang je...jangan pakai minyak itam yg mmg ada untuk kereta..walaupun bli kat petrol pump..
contoh brand yg takda untuk kereta mcam motul,agip n so so kna rajin cari sendiri lah....bukan pe..takut d repek dari mnyak enjin kete..

k..untuk atasi snake oil plak...jgan beli kat kdai sparepart n jauhi jenama popular tp pada masa yg sama jgn amik pulak minyak yg langsunh kita tak pernah dengar...

ingat tau..ada beza minyak terkenal n minyak laris....yg laris ni lah org suka rcycle n jual..easy sell..

ada satu contoh..member aku bli mobil 1 pada taun 2000..mmg bagus... tapi dia bli plak pada tahaun 2005..dah lain beb!! rege makin mahal tapi kualiti teruk...

cuba cari jnis minyak yg syarikat tu ada website...ada manufacturer date n ada seal...tak semestinya jenama yg langsung kita tak peernah dengar tu bagus..or tak bagus...

tapi aku masih yakin kat top1,sharlu,enoc,pj1,agip,elf n banyak lagi....petronas pun not bad...
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 8:28 am

b16a wrote:

k..aku tak brani komen banyak pasal jnis minyak..sebab pernah kna sound kat 1 forum..mnjatuhkan bzness org..hehe padahal saje nak share..

kat sini kita cakap je.. semua open minded..
boleh pikir sendiri..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 3:04 pm

teodolit wrote:
b16a wrote:

k..aku tak brani komen banyak pasal jnis minyak..sebab pernah kna sound kat 1 forum..mnjatuhkan bzness org..hehe padahal saje nak share..

kat sini kita cakap je.. semua open minded..
boleh pikir sendiri..

btoi,btoi..kdg2 minyak itam yg bagus untuk moto depa tp tak bagus untuk moto kita...brgantung pada jnis enjin...cara kita bawak..kekerapan kita tukar...kat mana kita salau ride(dalam bandar stop n go atau long distance)..

study
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 7:54 pm

salam,

thanks bro b16a sebab sudi bagi info yang amat berguna...

kat mana leh dapat minyak brand motul ni? ramai cakap memang bagus.. tapi saya pakai elf pun not bad..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 9:40 pm

ohmlawx wrote:
salam,

thanks bro b16a sebab sudi bagi info yang amat berguna...

kat mana leh dapat minyak brand motul ni? ramai cakap memang bagus.. tapi saya pakai elf pun not bad..

teruskan share info disini..
setakat ni aku cuma pakai petronas sprinta 4t 4000 semi sen..
nak try tukar minyak lain tapi tgh pikir dulu..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Sun Mar 15, 2009 10:05 pm

teodolit wrote:
ohmlawx wrote:
salam,

thanks bro b16a sebab sudi bagi info yang amat berguna...

kat mana leh dapat minyak brand motul ni? ramai cakap memang bagus.. tapi saya pakai elf pun not bad..

teruskan share info disini..
setakat ni aku cuma pakai petronas sprinta 4t 4000 semi sen..
nak try tukar minyak lain tapi tgh pikir dulu..

petronas ok x?? ramai gak cakap petronas ok.. tp xpernah try lagi..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 12:16 am

ohmlawx wrote:

petronas ok x?? ramai gak cakap petronas ok.. tp xpernah try lagi..
not bad la.. tapi ada sesapa yg tau kat mana boleh dapat
petronas sprinta 4T 5000..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 12:22 am

teodolit wrote:
ohmlawx wrote:

petronas ok x?? ramai gak cakap petronas ok.. tp xpernah try lagi..
not bad la.. tapi ada sesapa yg tau kat mana boleh dapat
petronas sprinta 4T 5000..

kat petronas sg tiram ade kot
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 12:39 am

kalau ada aku memang nak angkat..
puas dah survey kat area seberang tapi tak jumpa gak..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 12:49 am

teodolit wrote:
kalau ada aku memang nak angkat..
puas dah survey kat area seberang tapi tak jumpa gak..

susah gak nk jumpa..dulu aku pon pakai minyak ni...
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 1:02 am

spark87 wrote:
teodolit wrote:
kalau ada aku memang nak angkat..
puas dah survey kat area seberang tapi tak jumpa gak..

susah gak nk jumpa..dulu aku pon pakai minyak ni...

apa kelebihan dia??
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 1:04 am

spark87 wrote:

susah gak nk jumpa..dulu aku pon pakai minyak ni...

sekarang ni harga dia cecah rm50..
sama harga dengan minyak petronas synthium 800 5w - 40 fully sen..
tapi minyak synthium ni untuk enjin kereta..
teringin nak pakai tapi takut ada efek plak..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 7:27 am

motul yg aku prasan ada jual kat racing mate n kat hotbike jelutong...tp mahal sikit la...2,2 kdai ni aku rasa mmg supplier motul kot..ada mcm2 jnis..sampai ke chain spray..

petronas setakat yg aku dgr qc dia bagus..n takda masalah recycle..tak kira petronas apa...lg 1 minyak dari bumi malaysia ni mmg gred bagus..tak kira la petrol atau pelincir..

sebab tu petronas tak undergo API(american petrolium institute) n JASO(japanese standard oil).. depa exceed je...

tapi perasan tak petronas punya minyak itam ni tak murah sangat walaupun local product..hehehe
Back to top Go down
View user profile
ohmlawx
moderators
moderators


Posts : 266
Join date : 2009-02-21
Age : 30

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 11:08 am

nak try pakai petronas plak la..
Back to top Go down
View user profile
racingzonne
expert
expert


Posts : 142
Join date : 2009-02-22
Age : 31

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 6:43 pm

wahhh good knowledge B16a Very Happy
em sebenarnya minyak syntethic lebih stabil... sebab tu tahap ketahanan terhadap panas sangat tinggi...

hehe aku pakai agip fully syn 10w-60... tp aku silap gak... sepatutnya piston baru takleh pakai minyak fully sebab terlalu licin.. so ring tak seat dengan baik... em tensen je... wakaka
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Mon Mar 16, 2009 7:36 pm

racingzonne wrote:
wahhh good knowledge B16a Very Happy
em sebenarnya minyak syntethic lebih stabil... sebab tu tahap ketahanan terhadap panas sangat tinggi...

hehe aku pakai agip fully syn 10w-60... tp aku silap gak... sepatutnya piston baru takleh pakai minyak fully sebab terlalu licin.. so ring tak seat dengan baik... em tensen je... wakaka

hehehe bukan pandai sngat pun..jus banyak terkena trial n error..pmngalaman aku kna turun enjin zzr dulu pun pasal tu lah...gatal p pakai elf fully masa moto baru...makan minyak itam...lolos kot piston ring kot...

lepas tu seolah2 klaj slip(tp bukan klaj slip ) dia mcam kita sentuh gear sikit je terus turun gear..makaihhh..gila baban..tnhgah 170kmj dalam gear 6 tetibe turun gear 5...rasa cam tayar tersentak...

so pngajaran bg aku..start ngan mineral dulu..plan2 naik ke atas..

yg aku campur minyakl gear kereta pasal minyak gear ni mngalakkan geseran(tp geseran terkawal lah).. amat sesuai untuk enjin baru...boh jap je semua serbuk besi turun...

tp mnyak gear oto lah..yg manual jangan..sistem lain...

ps/terrpikir gak kalu sogun ni boleh d oil cooledkan...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal   Today at 7:33 pm

Back to top Go down
 
Minyak Enjin Yang Sesuai Untuk Motosikal
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Congrats to YE YANG !!!
» L\F Heavy Duty Givi bracket for R150
» Augusta! Who's staying up to watch the Masters?
» Tekken 6
» YAMAHA 550/700 GRIZZLY STOCK RIMS NEEDED

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Info Motorsikal :: Workshop-
Jump to: