HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Solo Ride Ke Cameron Highland

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 10, 2009 10:32 pm

Tarikh : 8 Feb 2009
Masa : 6.00 a.m - 10.00 p.m
Destinasi : Bukit Mertajam - Cameron Highland

Aktiviti ini sekadar mengisi masa lapang..
Kebetulan hari tu cuti umum sempena Hari Thaipusam..
Disamping mencari ketenangan jauh dari kebisingan hiruk pikuk di bandar..

sedikit gambar untuk tatapan semua terutama yang bakal ke Cameron Highland..

9.00 am.. setelah melalui jalan simpang pulai ke cameron highland..
tiba di Kampung Raja untuk mencari toilet..tak tahan sejuk..

tiba di ladang teh milik Boh Plantation Sungei Palas..

berehat sebentar untuk mencari ketenangan disini..

bergambar kat rumah sapa ntah..di puncak bukit ladang teh..

strawberi besar tepi jalan..mintak tolong orang amikkan gambar..

time cuti umum memang ramai yang datang cameron..nak amik gambar banyak2
pun dah naik segan.. cuaca plak time tu agak baik..
time turun ikut jalan Cameron Highland - Tapah..
takut nak meleper..hujan mula turun dalam pukul 4.00 petang..
so, sediakanlah baju hujan anda kerana 'KAMI' tak takut hujan..

so, untuk anda semua, leh komen dengan ikhlas..
nak kutuk pun tak pe.. janji ikhlas..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 10, 2009 10:50 pm

rajinnyer dia meronda... Laughing wah..pemandangan yang menarik.... Shocked cheers
Back to top Go down
View user profile
C.D.I
amatur
amatur


Posts : 67
Join date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 12:00 am

ai spark...join la skali....
xkan tgk je...
huhuhu....
shogun yg ikot sape je bro teo??
lmpu shogun 2 wat angle eye msti merelip 2...
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 12:10 am

pegi sorang2..hehe
wat angle eye? meh la tolong wat kan..
cam best je..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 12:39 am

awat x habaq?klu x leh kirim strawberry
ngidam nih
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 12:41 am

budakperlis wrote:
awat x habaq?klu x leh kirim strawberry
ngidam nih

pegi pun sebelum masuk NSB.. kalau tak leh ajak..
Strawberi tu besar sangat..xleh nak bawak..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 12:49 am

teodolit wrote:
budakperlis wrote:
awat x habaq?klu x leh kirim strawberry
ngidam nih

pegi pun sebelum masuk NSB.. kalau tak leh ajak..
Strawberi tu besar sangat..xleh nak bawak..


besaq tu sodap
Back to top Go down
View user profile
C.D.I
amatur
amatur


Posts : 67
Join date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 1:25 am

teodolit wrote:
pegi sorang2..hehe
wat angle eye? meh la tolong wat kan..
cam best je..
aku x reti wat...hahaha..pomen gtr reti la..
sunny sunny bounce bounce Laughing Laughing Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
budakperlis
legend
legend


Posts : 209
Join date : 2009-02-23
Location : Lagend Sq[u]ad Spam Penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 2:35 am

C.D.I wrote:
teodolit wrote:
pegi sorang2..hehe
wat angle eye? meh la tolong wat kan..
cam best je..
aku x reti wat...hahaha..pomen gtr reti la..
sunny sunny bounce bounce Laughing Laughing Razz Razz

lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 3:07 am

C.D.I wrote:
teodolit wrote:
pegi sorang2..hehe
wat angle eye? meh la tolong wat kan..
cam best je..
aku x reti wat...hahaha..pomenspy gtr reti la..
sunny sunny bounce bounce Laughing Laughing Razz Razz



lol!
Back to top Go down
View user profile
C.D.I
amatur
amatur


Posts : 67
Join date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 2:00 pm

Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Thu Mar 12, 2009 11:19 pm

jangan mengamuk plak..
sok ko kirim la kat diorang yg pi cameron..
amik je kat tepi jalan tu..free of charge
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
C.D.I
amatur
amatur


Posts : 67
Join date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Fri Mar 13, 2009 12:08 am

teodolit wrote:
jangan mengamuk plak..
sok ko kirim la kat diorang yg pi cameron..
amik je kat tepi jalan tu..free of charge
ye ke free???bia btol......
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Fri Mar 13, 2009 12:41 am

C.D.I wrote:

ye ke free???bia btol......
yela yang kat tepi jalan ada tulis selamat datang tu..
tapi kena angkut dengan lori
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Sat Mar 14, 2009 2:27 pm

cerita sikit penggunaan minyak,isi kat mana,spare brapa kat moto...n naik bukit tu sogun ang main gear brapa..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Sat Mar 14, 2009 9:30 pm

1st isi penuh kat simpang ampat sebelum sg bakap..
teruskan perjalanan sampai keluar highway..
tambah minyak RM3 kat Hentian sebelah bukit gantang..
tambah minyak lagi RM3 kat simpang pulai sebelum naik cameron..
sampai je kat Kg Raja,meter minyak dah tunjuk tahap merah..
mnyak spare cuma ada 1 liter dalam botol..
pakai minyak spare dulu sementara nak isi minyak kat Brinchang..
ronda2 dulu pusing cameron..
sebelum turun,isi minyak full tank kat Brinchang = dalam RM5.

jalan simpang pulai ke cameron, purata kelajuan 80-90km/j
guna gear 4,kadangkala drop gear 3..

masa turun,ikut jalan cameron - tapah..
guna gear 3 sahaja untuk engine braking..
minyak pun tak luak sangat..

dari tapah, ikut jalan lama ke ipoh, pastu ikut jalan sg siput (jalan lama)gak
sampai ke kuala kangsar.paling laju pun bawak 100km/j
kat kuala kangsar baru isi minyak..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Sun Mar 15, 2009 2:04 am

oooo tq teo..maknanya dari penang ke cameron...guna sogun...bawak average 80/90....bawak minyak selter spare pun da cukup....?
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Sun Mar 15, 2009 8:17 am

b16a wrote:
oooo tq teo..maknanya dari penang ke cameron...guna sogun...bawak average 80/90....bawak minyak selter spare pun da cukup....?

yes bro.. jarak sebenar dalam simpang pulai ke cameron dalam 75 km..sepatutnya cukup untuk satu tangki penuh.tapi memandangkan kita banyak mendaki,sebab tu kuat makan minyak..lagi 1, sistem tps tu memaksa api yang kuat di hantar ke plug sedangkan kelajuan semasa mendaki tak berapa laju..akibatnya,motosikal senang mati sebab plug terlampau panas..tapi time tu aku dah stanby plug NGK G POWER..memang kuat dan tahan plug ni..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Mon Mar 16, 2009 7:30 am

ngk g power dah beli..just blum pasang lg...nanti nak ride jauh2 baru nak tukaq..sekali nhgan tayar
Back to top Go down
View user profile
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 17, 2009 12:28 am

kalo GPower c6... ade sign negative kat plug tu kan? kalo GPower c7... pulak sign lain.soklannye ape beza between positive and negative tu?
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 17, 2009 12:42 am

soalan bagus tu..kebetulan aku ada cr7h...tp tak perasan plak lambang positive atau negatif...

seingat aku number pada plag ni menentukan sejuk n panas...tak ingat da makin besar makin panas or sebaliknya...(macam kertas ph yg menetukan asid n alkali)...

biasanya plag panas untuk enjin biasa...plag sejuk untuk enjin racing yg d modified(benda ni aplikasi pada kereta,moto mungkin sama kot?)

lagi teo..ang ada buat regapping tak plag g power tu? aku tgk cam gap dia besar sangat lah..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 17, 2009 7:26 am

tak tau plak ade sign -ve dengan sign +ve ni..
setau aku code plag menentukan gapping kat plag tu..
contoh :
cr7hgp = cr - kod plag bersaiz pendek untuk motosikal 4 stroke
7 - saiz gapping pada plag. 0.7mm
gp - G Power..
dalam buku panduan shogun kena pakai plag saiz 6 seperti cr6hgp
tapi aku pakai cr7hgp sebab gap yg besar leh menghasilkan api yg kuat.
kalau nak wat regapping kena ada alat shim untuk ukur dengan tepat.
aku dapat info dari web NGK SPARK PLUG..

http://www.ngksparkplugs.com.my/english/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=39&func=detail&id=61

ape2 hal boleh rujuk kat web ni sebab aku tak pakar bab motor..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 17, 2009 7:42 am

hmmm..ya tak ya jugak ek...tapi kan aku tak ingat dah...aku baca kat mana...yg aku perasan menentukan suhu plag tu...cam kat kereta aku pakai volker iridium...number tak ingat..tp menunjukan suhu... or mngkin suhu n gapping ni sama? sesapa boleh konpirmkan? ataupun sistem plag kereta n motor ni lain?
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 17, 2009 8:02 am

yang tu tak pasti..
aku cuma tahu ketahanan plag berdasarkan detail dari plag tu..
plag biasa NGK hanya untuk kegunaan biasa dan senang 'kong' kalau jalan jauh..
plag G POWER sesuai untuk jalan jauh pada kelajuan average..
biasanya kalau bawak melebihi 4 jam bila berhenti enjin still idle, susah nak mati..

kod plag kereta juga berbeza
contoh plag untuk CIVIC 1.6 guna kod BKR6E-11 gap plag adalah 1.1mm
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Tue Mar 17, 2009 8:12 am

haa... tulah maksud aku bkr6E-11, yang 6 tu menunjukan suhu...and biasanya kalu beli mmg kna cek gap tu pakai ada alat gap tu..pekenama tah..cam pembaris pisau lipat tu...kdg gap dia betul..kdg2 tak sama...

tak pernah long distance lg dgn sogun ni..paling jauh pun 100kmj non stop..still ok time berenti n idle..just bila mati..nak start enjin balik ada susah sikit....lg senang nak idup enjin time pagi
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Solo Ride Ke Cameron Highland   Today at 7:32 pm

Back to top Go down
 
Solo Ride Ke Cameron Highland
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Sunday Solo ride at Pickett
» Fraser's Hill Golf Club
» What tools for a multi-day solo ride?
» Where to get the latest Scotty cameron California putter?
» Sunday 17th October - Very Early Morning - Southern Ride

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Aktiviti :: Aktiviti & Report-
Jump to: