HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Wed Apr 15, 2009 10:09 pm

evolutionVI wrote:
Aku ada persoalan iaitu aritu aku ke Pantai Merdeka dengan sorang member yang naik shogun SP sama mcm aku. Kenapa bila atas highway meter cuma takat 90kmh saja (dah full throttle) walhal aku penah capai 100kmh atas jalan besa dulu. Bila cucuk angin lori ka bas ka baru sampai 100kmh. Adakah seting angin tak kena?
Mintak tolong kawan2 yang arif dapat selesaikan kekusutan aku ni..
welcome bro shah..
sebenarnya kita kena latih dulu motor ni..biasakan dengan high rpm..
sekali sekala try tarik pikap tu lama2..
gear 1 - 40km/j
gear 2 - 79km/j
gear 3 - 100km/j
gear 4 - kalau dah biasa leh dapat 120km/j

yang ni kira tarik sampai cutt off..aku selalu wat..hehe
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu Apr 16, 2009 6:06 pm

Ok akan aku coba try tengok mcmana.. Selalunya aku jarang tarik gear panjang2.. Tapi jika kita selalu tarik gear, adakah ada efek kat injin ka?
Time pagi agak senang nak idop tapi aku selalu guna engko kadang2 saja guna starter sebab aku pakai alarm.. Minyak itam rasanya ok takdak masalah..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Fri Apr 17, 2009 7:05 am

berapa harga ekzos yoshi untuk shogun ni?
selain dari yoshi,ekzos pe yg sesuai..tak mau yang kuat sangat..
cair taik telinga nanti..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Sat Apr 18, 2009 9:10 am

Nak tanya selalunya plug bila akan ditukar jika motor baru? Adakah sama dengan apabila kita tukar minyak itam semasa meter mencecah 3000? Atau boleh tukar bila2 masa saja? Sebab meter aku dah mencecah 2600 adakah releven jika di tukar? Dan dari pemerhatian aku ramai orang mengesyorkan plug NGK G Power (kalau tak silap aku). Apa perbezaan plug ni dengan plug2 lain? Harap anda dapat membantu..
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 3:28 am

selagi plug tak kong,selagi tu aku tak tukar..hehe
takde beza sangat pun plug NGK dengan plug biasa, cuma dari segi ketahanan je..

aku ingat nak try modi kat kedai yg bro b16a suggest tu..
biler nak pi ar ??? Question Question
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 9:01 am

Aku cuma ada persoalan yang sememangnya semua orang sedia maklum iaitu berkenaan CDI. Dan semua sedia maklum yang CDI Shogun ni telah di cut off. Yang aku muskil selalunya jika tukar CDI contohnya yang jenis racing atau jenis lain misti akan ada perubahan terutama dari segi kelajuan sebab dah tak dak cut off. Tapi kenapa yang Shogun ni bila tukar CDI pun masih tak dak apa yang berlaku cuma aku di pahamkan hanya pikap saja yang ada perubahan..
1.) Adakah ada benda lain yang sangkut paut dengan CDI ni membuatkan kelajuan masih di tahap yang sama?
2.) Dan aku jugak di pahamkan jika nak pakai CDI kena la cari yang dari negara jiran iaitu Indon punya. Jenis apa ntah CDI tu, berapa harga dan kat mana boleh dapat? Adakah kena oder atau ada di juai di kedai2 moto sekitar Malaysia?
Back to top Go down
View user profile
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 10:29 am

cdi pengaruhi kelajuan?

sahabat aku baru tuka cdi brt kat lc die.
yg aku tau top same je.pick up je yg ade improvement.

cdi utk shogun ni ade je kat mesia.tapi made in indonesia lerr..
brand BRT.ade 3 types.
Hyperband,Dual Band,Imax.
Back to top Go down
View user profile
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 1:52 pm

felixthecat wrote:
cdi pengaruhi kelajuan?

sahabat aku baru tuka cdi brt kat lc die.
yg aku tau top same je.pick up je yg ade improvement.

cdi utk shogun ni ade je kat mesia.tapi made in indonesia lerr..
brand BRT.ade 3 types.
Hyperband,Dual Band,Imax.

Hehe.. Aku cuma agak2 saja. Jadi, apakah faktor sebenar jika kita hendakkan Shogun ni bole 'pi' lagi jika bukan CDI yang telah di cut off tu?
Kedua, CDI BRT yang ada 3 jenis ni yang mana 1 yang sesuai di pasang pada Shogun? Dan berapa anggaran harga setiap 3 CDI tersebut?
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 2:25 pm

ok ni berita terbaru dari kedai..champion motor relau ofer rm150 untuk mnjadikan sogun anda paling kurang 130kmj.(meter sogun)... kedai hotbike jelutong plak ofer rm50...yg kdai campion kata kalu takdapat 130kmj amik duit balik...yg kdai hotbike plak kata setakat ni semua yg buat puasati n takda yg komplen..

so bila aku tanya apa benda yg nak d buat..champion kata u jangan tanya..rahsia kami..kami buat bagi laju..kami standad kan balik sogun anda... hotbike plak kata ada ejas sikit kat tps..so lc baru,gt128 n sogun ni konsep sama..just tak serupa sikit...dia kata ada kacau dekat wiring,perintang elektrik apatah..

so aku n teo rasa cam nak buat..just masalahnya,,kena tinggal moto sehari...dia nak test n lenjan bg dapat 130kmj(tayah tunduk) n kuatkan sikit top kat gear 4...

nanti kalu salah sorang dari kami dah buat kami update...aku bajet ada sikit kurang..pasal nak p ganu time ujung bulan...tengok la camne...

ok just pendapat aku...cdi,ekjos,spoket,buka airfilter,carb besar...semuanya tak berguna kalu ada restriction....
contohnya..kita lapar..dah beli mekdonald...tapi mulut kita kna tampal...mana nak masuk semua mekdonald tu dalam mulut...kita kene kasi buka dulu...hehehehe

n teori ni cam benar je pasal yg da tukar cdi,carb,ekjos n valve spring takda improment topspedd...just pikap je...so ni kira basic lah..

ada aku terbaca dari england..moto 600 cc yg ada 130hp pun d sekat sampai 33hp je...pakai satu alat restrictor unit..just plug n play tapi banyak compleks..bila umur dah cukup 21..kna amik lesen lain baru depa buke restrictor tu...so just bayangkabnlah..motor 600cc yg buleh lari 120kmj je...tu 600cc..ni sogun125... study

so teo...apalagi...ang da tak lama kat penang..kasi buatlah... lol!
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 2:32 pm

mungkin....mana tau...lepas ni shogun tak kna tapau lagi dgn moto lagi kecik cc...lc tak kisahlah..

pasal plag aku rasa dalam 2000km sekali buka tengok n inspect..kalu perang kira ok lah..kalu beminyak atau dah nak cair tip dia tu tukarlah...plag ngk g power ni org kata sama je..takda improvement save minyak or laju..just tahan..n senang nak start waktu panas n sejuk...kalu setakat bawak dekat2 takda beza lagi agaknya..nanti nak try waktu long btrip p ganu ni
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 3:24 pm

ok ni berita terbaru dari kedai..champion motor relau ofer rm150 untuk mnjadikan sogun anda paling kurang 130kmj.(meter sogun)... kedai hotbike jelutong plak ofer rm50...yg kdai campion kata kalu takdapat 130kmj amik duit balik...yg kdai hotbike plak kata setakat ni semua yg buat puasati n takda yg komplen..

aku akan cuba cari masa untuk antar motor ni kat kedai champion tu..
biar bayar lebih asalkan berbaloi..
esok aku ada interview spa kat pejabat persekutuan, mungkin lepas interview aku akan
pegi kat kedai champion tu..kena kompom dulu..
lepas tu kalau dah leh cecah 130km, aku ingat nak sarung yoshi rm900++
dapat setting balik sampai cukup2 meter 160km/j jadi la..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon Apr 20, 2009 5:11 pm

akanku follo langkahmu itu teo..hehehe..tapi aku mngkin try kat hotbike..

and benda kita buat ni takkan void waranti..
bila aku punya motor dah lebih 10000km...baru nak sarung yoshi,cdi racing n carb besar...nak buat slow2..

pastu baru nak jengok2 piston besar sikit ..hehehehe..

tak dapt belang...dapat cucuk angin pun jadilah...
Back to top Go down
View user profile
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Apr 21, 2009 9:43 am

Nampaknya 1 permulaan yang agak baik untuk 'improve' kan lagi topspeed Shogun ni andai kata kedai tersebut sememangnya berjaya dalam misi menaikkan topspeed Shogun. Cuma bagi aku yang dok Perlis ni mengharapkan jika bro Teo dan b16a tak tau lokasi 2 kedai tersebut samada di Relau dan Jelutong, jadi andai semuanya ok aku mintak tolong rakan2 dapat memberi lokasi tepat kedai tersebut. Kalau dapat tunjukkan melalui peta lagi molek..
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Apr 21, 2009 3:24 pm

alamak bab peta ni aku fail sikit...kna mintak teo tulung..

tapi champion relau dekat dengan pisa...and hotbike jelutong sebelah balai polis jelutong


teo..aku rasa aku buat lepas balik dari ganu sebab
1: ekonomi tak mengizinkan
2:takut ada human error dalam pemasangan tu..aku nak jalan jauh..kalu silap2 dia ikat wayar tak kemas ke mampuih..dahla grik tu hutan..dan bukan semua pomen kampung tau buat shogun tps ni
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Apr 21, 2009 8:25 pm

balik keja kul 6 pagi tadi terus bersiap untuk gi interview spa kat penang..
abis interview dalam 9.30,ingatkan nak pegi champion atau hotbike,
hujan plak tak abis2.last2 sarung baju hujan,start motor dan balik..

nanti bila aku dah pegi, aku upload peta..
bro b16a, kat hotbike pun kena tinggal motor gak ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Apr 21, 2009 8:28 pm

balik keja kul 6 pagi tadi terus bersiap untuk gi interview spa kat penang..
abis interview dalam 9.30,ingatkan nak pegi champion atau hotbike,
hujan plak tak abis2.last2 sarung baju hujan,start motor dan balik..

nanti bila aku dah pegi, aku upload peta..
bro b16a, kat hotbike pun kena tinggal motor gak ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Apr 21, 2009 8:55 pm

champion siap gerenti dpt 130?
wow!
haha.nak balik penang nak balik penang.........
kui3 bounce

dahsyat tol pomen hotbike n champion wat research.
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Apr 21, 2009 10:06 pm

tu la pasal..
kat champion =rm150
kat hotbike = rm 50

masalahnya dia tak bagitau part mana yg dia sentuh..
aku takut dia bagi ringan meter je..

ari tu masa balik dari tts aku follow tepi motor dato lanzo sambil jeling meter dia..
motor lan (rxz) 80km/j = shogun 70km/j
motor lan (rxz) 100km/j = shogun 90km/j
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Apr 21, 2009 11:32 pm

tu la pasal..takut depa ejas meter bg ringan je..tapi takpe..leh test dgn moto lain..and dapat rasa kat pecutan...

pasal tinggal moto tu taktau..hotbike ni selalu bz teramat..n sebenarnya tauke dia tu berkira sikit...yg asal pomen dia nak buat kat aku free je tanpa pengetahuan tokey..blanja minum je..(cerita 4 bulan lepas)...

pomen tu mmg ok..lebih kurang cam pomen sc..just dia bz sangat...tak ingat nama...misai tebal..melayu..

kalau boleh kautim mngkin dia buleh buat cepat...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
Admin


Posts : 80
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : penang island of spammer

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Wed Apr 22, 2009 4:38 am

kalau ejas meter mmg x berbaloi la

_________________
Back to top Go down
View user profile http://northsidebikers.forumotions.net
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu Apr 23, 2009 10:25 am

Ada yang kata untuk Shogun ni boleh pakai Power Booster untuk tingkatkan kelajuan. Adakah betui? Atau pun takdak efek apa jika pakai?
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Fri Apr 24, 2009 1:22 am

evolutionVI wrote:
Ada yang kata untuk Shogun ni boleh pakai Power Booster untuk tingkatkan kelajuan. Adakah betui? Atau pun takdak efek apa jika pakai?

power booster x tingkatkan kelajuan pon....cuma tingkatkan pembakaran yg lebih efisyen...so minyak jimat skit dari asal lol!

btulkan kalau salah
Back to top Go down
View user profile
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Fri Apr 24, 2009 11:42 am

api lagi cantik.
pembakaran efisyen.
minyak jimat.
tu je kot.takde kne mengene ngn speed.

menurut pembacaan beta yg tak seberapa
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Wed Apr 29, 2009 9:44 am

Rolling Eyes aku masih dok pikir apa benda yg kedai tu buat untuk jadikan shogun ni bleh speed
sampai 130km/j.
Rolling Eyes
naluri kuat aku mengatakan meter shogun diringankan..

Idea berdasarkan apa yg aku baca,aku rasa cut off shogun berpunca dari ekzos..
sistem ekzos pair = pembakaran dua kali..
kalau kita guna plug NGK G Power atau tambah booster,
jawapan dia seperti ini
felixthecat wrote:
api lagi cantik.
pembakaran efisyen.
minyak jimat.
tu je kot.takde kne mengene ngn speed.
menurut pembacaan beta yg tak seberapa
dalam sistem pair 2/3 akan keluar melalui ekzos.
manakala 1/3 lagi akan masuk semula ke air filter.
sekiranya pembakaran sempurna,tiada lagi gas yg tidak terbakar..
ini bermakna daripada 100% udara + petrol dari karburator,
2/3 drpnya adalah udara bersih manakala 1/3 lagi gas karbon monoksida drp
ekzos yg masuk melalui sistem pair..

kesimpulannya kuasa yg terhasil didalam enjin bersamaan 2/3 drp kuasa sebenar..
kuasa yg dihasilkan hanyalah 66.7% drp 100% kuasa yg sepatutnya dihasilkan..

persamaan yg boleh dibuat :
meter shogun adalah 160km/j
sekiranya enjin shogun hanya mampu mencapai 2/3 drp kuasa sebenar :
2/3 x 160km/j bersamaan 106.7km/j
kelajuan ini adalah kelajuan yg mampu dicapai oleh kebanyakan pemilik shogun.

jalan penyelesaian yang mungkin dapat dicapai adalah membuang sistem pair..
sebab utama : shogun sport,smash, fx110 dan gsx tidak menggunakan sistem pair..
masalahnya : kalau nak buang sistem pair kena ubah sistem manifold..
pakai paip yg besar sikit..


paip yg kecil akan menyebabkan back pressure yg agak kuat..
jika kerap memecut pada high rpm, back pressure ini akan hit back kat tepet..
tepet akan longgar dan berbunyi..

hahaha aku dah pening..
ape la yg aku membebel pagi2 buta ni.. sunny
tapi aku suka matematik..sebab tu aku wat persamaan dalam matematik..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Wed Apr 29, 2009 9:52 am

aku rasa ni la persamaan yang paling logik akal..
sebab kalau tukar cdi pun masih shogun (segan) meter nak naik..

disebabkan ini jugak pihak suzuki cut off shogun ni pada 8000 rpm..
kalau lebih tak tau la apa nak jadi kat tepet ni..

nanti balik kampung aku akan cuba wat eksperimen ini..
pakai ekzos yoshimura, buang sistem pair..
pakai cdi standart..

kalau menjadi,aku akan share khas untuk kawan2 dalam NSB ni..
masalah aku kat kampung dah tak leh nak pakai broadband..
terpaksa la pegi cyber cafe untuk share semua ni..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
Sponsored content




PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Today at 8:07 am

Back to top Go down
 
SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» F/S 2005 Suzuki Shogun PRO
» Fighting Fatigue on Long Motorcycle Rides
» Defensive Driving
» Newbie - Ehmjay_dash
» Ventura Sports Bag.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Info Motorsikal :: Motorsikal anda-
Jump to: