HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Wed Apr 29, 2009 9:59 am

satu lagi yg aku nampak kelemahan shogun..

shogun tiada fuel filter..
bermakna benda2 asing yg bercampur dalam minyak petrol mudah masuk dalam karburator dan terperangkap didalamnya.
.

kesannya : motor jadi semput2..
penyelesaiannya : aku akan beli fuel filter ex5 untuk dipasang pada shogun..
kelebihannya : tak perlu servis karburator selalu..

ini pendapat aku la.. lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu Apr 30, 2009 3:34 pm

teodolit wrote:
satu lagi yg aku nampak kelemahan shogun..

shogun tiada fuel filter..
bermakna benda2 asing yg bercampur dalam minyak petrol mudah masuk dalam karburator dan terperangkap didalamnya.
.

kesannya : motor jadi semput2..
penyelesaiannya : aku akan beli fuel filter ex5 untuk dipasang pada shogun..
kelebihannya : tak perlu servis karburator selalu..

ini pendapat aku la.. lol! lol!

Fuel filter ex5 ni memang ngam2 masuk ka untuk Shogun? Atau adakah kena modi sikit baru masuk? Dan jika pakai filter ni ada dak kesan2 nya maksud aku kesan dari segi jangka panjang samada banyak baik dari buruk? Bukan apa, jika dengan menggunakannya motor kita pun sentiasa berada dalam keadaan 'sihat' aku rasa pasti ramai yang akan bubuh jugak nanti. Harap bro dapat jelaskan dengan lebih detail boleh kot..
Back to top Go down
View user profile
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu Apr 30, 2009 3:38 pm

1 lagi aku nak bertanya, ada dak 'foot race' yang sesuai untuk Shogun ni? Bukan foot race yang macam LC tu atau Lagenda tapi aku lebih tertarik dengan ala2 foot race yang di pakai pada GT 128 yang ada gambarnya dalam topik Modenas tu. Kedudukan pemijak asal tak payah di ubah pun..
Back to top Go down
View user profile
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Fri May 01, 2009 2:20 am

ding dong.
hari ni aku tour kedai2 cubprix.
sck.top-n.yypang.
top-n kata boreup.tukar cam.tukar piston.insyaAllah boleh pegi.
tapi takde la banyak mane pn die kate.
sbb die kate...err...camne nak xplain...aku tak paham sgt..
cam yg dipakai kat shogun ni type...apetah.
so takleh nak modi kot situ...kena modi kot lain...camna tah.aku tak phm sgt.

bila aku pi sck plak.
dia kata ada 5 owner shogun dah mai kedai dia wat modi. (kalo tak slh aku la)
memasing diberi cam yg berlainan.ada yg tuka piston skali..ada yg tuka cdi skali.
tauke tu kate die nak test cam mane bagus.kalo ade bagus die nak bikin itu cam (or bawak masuk itu cam)
die kate die ade test slh satu moto tu n die claim yg moto tu boleh smpi 130 (senang2)..
so la ni dia tunggu feedback from owner2 tu...

aku pi yypang plak.boring borak psl shogun.aku beli tayar.haha
(tapi pomen tu pakai shogun rr putih ngn box heavy duty.hehe)
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Sat May 02, 2009 4:20 am

alhamdulillah, aku dan shogunku selamat sampai di kampung..
aku ikut jalan penang - tg malim - genting highlands - karak - triang - keratong..
masa kat highway karak,jalan dari genting sempah to karak,
kebanyakan jalan turun bukit..
aku try belasah full throttle selepas dipotong dengan mengejut oleh lagenda zr..
dengan mudah meter motor aku cecah 130km/j itupun ada cut off..
dalam kelajuan 125km/j aku disebelah lagenda zr aku tengok meter dia
dah dekat 150km/j..
aku macam tak percaya motor aku boleh speed macam tu..
ikut jalan biasa aku trus menten 110 - 120km/j
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Sat May 02, 2009 7:37 pm

uih da balik kg ka?
aku smlm lalu karak gak.awt tak nampak hang? hehe
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue May 05, 2009 3:29 pm

felixthecat wrote:
uih da balik kg ka?
aku smlm lalu karak gak.awt tak nampak hang? hehe

tak nampak sebab laju sangat kot..
1st time dapat full throttle 130km/j sampai cut off..
memang tak lepas minyak punye..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
arebunk
novice
novice


Posts : 86
Join date : 2009-02-25
Age : 32
Location : PenanG

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue May 05, 2009 9:52 pm

teodolit wrote:
felixthecat wrote:
uih da balik kg ka?
aku smlm lalu karak gak.awt tak nampak hang? hehe

tak nampak sebab laju sangat kot..
1st time dapat full throttle 130km/j sampai cut off..
memang tak lepas minyak punye..
hohoho laju tuh..... klu la moto aku bleh pi 130kmh kan best.... lol!
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
Admin


Posts : 80
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : penang island of spammer

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue May 05, 2009 9:56 pm

arebunk wrote:
teodolit wrote:
felixthecat wrote:
uih da balik kg ka?
aku smlm lalu karak gak.awt tak nampak hang? hehe

tak nampak sebab laju sangat kot..
1st time dapat full throttle 130km/j sampai cut off..
memang tak lepas minyak punye..
hohoho laju tuh..... klu la moto aku bleh pi 200kmh kan best.... lol!

uih..lajuuuuu lol!

_________________
Back to top Go down
View user profile http://northsidebikers.forumotions.net
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue May 05, 2009 10:17 pm

to bro b16a,
hang try cari jalan turun bukit, pastu wat full throtlle.. kalau boleh pegi 130, motor memang cun..
aku try dari persimpangan genting sempah sampai susur keluar karak..memang leh pegi..
prob utama mungkin gear ratio yg tak sesuai..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
arebunk
novice
novice


Posts : 86
Join date : 2009-02-25
Age : 32
Location : PenanG

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Wed May 06, 2009 12:46 am

Admin wrote:
arebunk wrote:
teodolit wrote:
felixthecat wrote:
uih da balik kg ka?
aku smlm lalu karak gak.awt tak nampak hang? hehe

tak nampak sebab laju sangat kot..
1st time dapat full throttle 130km/j sampai cut off..
memang tak lepas minyak punye..
hohoho laju tuh..... klu la moto aku bleh pi 200kmh kan best.... lol!

uih..lajuuuuu lol!
oit3 klu 200kmh aku blanja hg fx sibijik lg hahaha....
moto datuk bleh la 200kmh smbil makan cendawan goreng kuikuikui... Laughing
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu May 07, 2009 2:56 am

motor aku mmg tak boleh blah lah teo...lembab gilos...masa p lagi lembab..masa nak balik penang barulah boleh cecah 120kmj...tu pun turun bukit n tunduk sikit2..(rasa macam nak amik gambar meter aku 120kmj)...hehehe

kes paling teruk naik bukit kat grik ful trotel dapat 70kmj je..gear 3 n 4...
and turun bukit d cameron dapat 100kmj je ful trotel gear 4..

lepas tu aku perasan dalam banyak2 motor yg p...walaupun shogun aku antara paling slow..tapi minyak pelahap paling banyak...rxz,fx,lc bawak 140kmj pun tak kuat makan minyak cam sogun nih...fx n rxz tu kdg2 ada pillion...

hehehe taktau lah...setting tak cun kot..or minyak campur macam2... nanti kalu ada ride lain aku nak bedah siasat dulu moto ni..hehehehe(kips 150 n fx 125 da dalam kepala nih..)
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu May 07, 2009 2:59 am

ooops... lagi satu...aku baca kat sini n baca kat mbc..semua budak2 shogun nak pasang fuel filter? kalu tak silap aku shogun mmg dah ada...bukan apa...pasal motor aku dulu masa baru beli..benda tu sangkut kat carb..d tarik dari tank minyak...melelui salur minyak...pomen pun pening camne boleh sangkut...motor jadi sedu n terus mampus...minyak tak sampai...benda tu kecik je...mcm penapis teh...tak si;lap aku dalam rm5 kot rasanya rega dia...
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu May 07, 2009 9:34 am

tu yang jadi masalah... aku dah check tapi takde pun fuel filter..
tu yg ingat nak pasang...takpela.. fuel filter bukannya mahal..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu May 07, 2009 2:52 pm

hmmm.. patutlah..ada banyak kes moto shogun yg kena masalah semput n kna cuci karb...aku tak pernah kna macam tu..mungkin kesilapan pemasangan lupa nak pasang benda halus tu kat setengah2 motor...wallahualam.

kalu dekat dgn sc boleh claim rasanya..tak pun pakai yg suzi ori..

benda tu tak silap aku kalu nak tgk btul2 dekat bawah tank..dia tapis sebelum antar kat carb(ingat2 lupa,malas nak buka tgk).. tapi mmg banyak fairing kna buka lah
Back to top Go down
View user profile
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue May 12, 2009 5:51 pm

Kita sedia maklum yang Shogun ni menggunakan bateri kering, jadi andaikata kita guna alarm untuk sekuriti adakah bateri ni cepat abis? Maksud aku adakah bateri ini 'hidup tak lama' (jangka hayat tak panjang) disebabkan penggunaan alarm?
Tapi jika kita jarang guna alarm mungkin kesannya lain sikit?
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue May 12, 2009 8:04 pm

sel kering ni biasanya tahan selama 2 tahun..
kalau nak pakai alarm takde masalah pun..yang penting mesti ada recharge blik untuk bateri..
biasanya dalam sehari kalau kita menten 80km/j untuk tempoh 1/2 jam dah cukup untuk recharge bateri tu.
lain la kalau start pagi2 pakai starter,jalan jap pastu mati enjin..bateri tak sempat nak charge..

lagi satu.shogun ni pakai DC-CDI macam RG @ RGV..
kalau takde bateri,atau bateri kong, motor takleh nak hidup..

kalau salah,tolong betulkan..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Thu May 21, 2009 3:22 pm

Motor la ni kat tempat suis tu semua mempunyai macam lock macmana nak sebut ntah.. Lock tu tak bagi kunci lain cuba nak masukkan ke tempat suis tu. Soalan aku, adakah takat la ni lock tersebut boleh jugak 'dipecah masuk' oleh mereka yang pakar dalam kes curi motor ni?

Soalan kedua, dahulu bro teo dengan b16a ada nak cuba try Shogun agar dapat kelajuan 130kmh dekat bengkel mana ntah.. Jadi, mcmana setakat la perkembangan untuk naikkan speed Shogun ni?
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Sat May 23, 2009 2:48 am

tak penah lagi dengar kunci baru ni kena pecah.. setakat ni penutup keselamatan kunci ni berfungsi dengan baik..
bahagian dalam mempunyai magnet khas yg sama dengan anak kunci.. perlu tekan dengan rapat baru boleh buka penutup kunci ni..

percubaan naikkan speed shogun terpaksa dibatalkan.. sebabnya, meter shogun diringankan..
kelajuan tetap sama tapi kalau meter dah ringan,memang bleh cecah 130km/j.

paling penting,shogun perlu berlatih untuk jadi atlit yg baik..
biasakan dengan high rpm sampai cut off..
lebuhraya karak adalah tempat yg baik untuk berlatih..
tapi pastikan brek anda berfungsi dengan baik..
aku dah cuba,memang boleh dapat 130km/j dengan enjin dan spoket standard..

percubaan untuk membuang sistem pair :
keputusannya: pikap kurang, top tetap sama..
sistem pair berfungsi seperti sistem surbo iaitu tekanan untuk menolak udara ke karburator..

entahla, aku pun dah pening...
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Sat May 23, 2009 5:38 pm

dia ringankan meter?mana hang tau?
adoi....

ada membe aku bukak pair dia claim pickup up.
dia yg kata la..

mana satu betui ni..
kena eksperimen sdri la lagu ni.hehe
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Sun May 24, 2009 1:37 am

biar betul cuma ringankan meter je mintak hrga cmtu...

kedai mna yg dikenalpasti ringankan meter ni?? Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Mon May 25, 2009 3:20 pm

teodolit wrote:
tak penah lagi dengar kunci baru ni kena pecah.. setakat ni penutup keselamatan kunci ni berfungsi dengan baik..
bahagian dalam mempunyai magnet khas yg sama dengan anak kunci.. perlu tekan dengan rapat baru boleh buka penutup kunci ni..

percubaan naikkan speed shogun terpaksa dibatalkan.. sebabnya, meter shogun diringankan..
kelajuan tetap sama tapi kalau meter dah ringan,memang bleh cecah 130km/j.

paling penting,shogun perlu berlatih untuk jadi atlit yg baik..
biasakan dengan high rpm sampai cut off..
lebuhraya karak adalah tempat yg baik untuk berlatih..
tapi pastikan brek anda berfungsi dengan baik..
aku dah cuba,memang boleh dapat 130km/j dengan enjin dan spoket standard..

percubaan untuk membuang sistem pair :
keputusannya: pikap kurang, top tetap sama..
sistem pair berfungsi seperti sistem surbo iaitu tekanan untuk menolak udara ke karburator..

entahla, aku pun dah pening...

Andaikata kita bawak shogun dengan high rpm selalu atau mungkin setiap hari, adakah injin ada efek? maksud aku mungkin injin akan jadi kasaq sikit atau mcmana?

Macamana pulak dengan ekspiremen yang dibuat oleh SCK baru2 ni yang mana pemilik2 Shogun telah menukar sesetengah part dalam injin? Masih di peringkat percubaan atau dah dapat keputusannya?
Back to top Go down
View user profile
evolutionVI
apprentice
apprentice


Posts : 22
Join date : 2009-04-15

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Jun 02, 2009 3:22 pm

Aku rasa faktor yang menyebabkan minyak Shogun ni makan kuat disebabkan throttle yang kena di pulas banyak. Apabila meter berat, jentera Shogun ni orang kata memang bole pi lagi tapi agak lambat, jadi apabila kita nakkan jarum meter naik lagi kena di pulas lagi banyak throttle tersebut dan ini menyebabkan minyak Shogun makan kuat. Ini sekadar pendapat aku saja mungkin anda ada sebab lain harap bole di kongsi bersama. Mungkin ada cara untuk menjimatkan minyak.

Yang kedua, adakah sesuai kita menggunakan tayar bersaiz 2.50 depan belakang untuk Shogun untuk meningkatkan sedikit topspeed? Adakah sesuai jugak jika menggunakan untuk perjalanan jarak jauh? Jika sesuai, mungkin agak bahaya jika mengambil selekoh, jadi pendapat anda di harap membantu...
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Tue Jun 02, 2009 9:02 pm

salam,
RM150.. ada bran...


camni le rupanya shogun bila pasang ekzos NOB1..
bunyi pom pom pom
absorber dan ekzos NOB1 kaler hitam.
tayar sime tyres F20 2.50 depan belakang..
amaran ikhlas, kalau jumpa pak polisi tanggung sendiri..
kalau mau boleh order sama chong kiat.
http://202.190.179.25/forum/index.php/topic,59326.0.html
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
andak70
beginner
beginner


Posts : 12
Join date : 2009-06-18

PostSubject: salam   Thu Jun 18, 2009 5:37 pm

sye pengguna baru shogun.. nak tnye..npe moto suzuki x ssh sgt nak smp 100km/j.. Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR   Today at 8:07 am

Back to top Go down
 
SUZUKI Shogun 125 Sports/SP/RR
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» F/S 2005 Suzuki Shogun PRO
» Fighting Fatigue on Long Motorcycle Rides
» Defensive Driving
» Newbie - Ehmjay_dash
» Ventura Sports Bag.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Info Motorsikal :: Motorsikal anda-
Jump to: