HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 report ride ke terengganu

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Thu Apr 23, 2009 8:52 pm

orait....update sikit.... cheers

Besut
1/5/2009

6.00AM - Berkumpul di Stesen Minyak Shell To'Kandu
6.15AM - Bertolak ke Besut melaui Highway BKE
6.30AM - Berhenti isi minyak di Stesen Shell BKE
6.40AM - Gerak dari Stesen Shell dan singgah di persimpang Lunas.
6.45AM - Gerak dari persimpangan Lunas ke Besut.
2.30PM - Sampai Besut (bergantung pasa 'speed')
3.00PM ----> Aktiviti akan disusun disana dan kebanyakan adalah aktiviti bebas.

Cameron Highland
2/5/2009

6.30AM - Bertolak dari Besut
1.00PM - Sampai Cameron Highland check in apartment
1.30PM ----> Aktiviti akan disusun disana dan kebanyakan adalah aktiviti bebas.

Penang
3/5/2009

5.00PM - Bertolak dari Cameron Highland
5.45PM - Isi minyak di Stesen Petronas Simpang Pulai
6.00PM - Bertolak ke Penang
6.45PM - Berhenti rehat dan isi minyak di R&R Sungai Perak
8.00PM - Bertolak dari R&R Sungai Perak
8.45PM - Berhenti rehat dan isi minyak di R&R Gunung Semanggol
9.00PM - Bertolak dari R&R Gunung Semanggol
10.00PM - Sampai penang dan last check point kita Stesen Minyak Shell Juru dan kemudian akan berpecah ke destinasi masing-masing


Information:-

Highway speed 100-110KMH
Jalan biasa 80-90KMH


'Free Ride section'

Penang -> Besut.'Start' di jalan berselekoh dan 'finish' Tasik Banding.Kalau boleh jarak antara solo 'rider' dengan group jangan lebih 10KM.Kalau agak-agak lebih 10KM,slow moto and regroup balik.

Besut -> Gua Musang -> Cameron.Kalau boleh jarak antara 'rider' dengan group jangan lebih 10KM.Kalau agak-agak lebih 10KM slow moto and regroup balik.

Cameron Highland -> semua jalan dalam Cameron Highland kecuali dari Simpang Kampung Raja ke Brinchang.

Simpang Kampung Raja -> Simpang Pulai.Erea ni takdak regroup balik,boleh pulas ikut suka hati sampai Simpang Pulai.Bila sampai Simpang Pulai tunggu tepi jalan and bagi hand signal kalau nampak group.

Jelapang -> Sungai Perak.Time ni dah malam so sapa yang nak solo ride main Jelapang dipersilakan and regroup balik bila jalan lurus.
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Fri Apr 24, 2009 2:07 am

rasa dah ok da plan ni..nanti kalu ada apa2 kita ubah ikut keadaan lah...good job lanzo..

group ride yg lebih pada solo ride layan mesin n layan ketahan mental...syoook nih....

antara kelebihan ahli konvoi tak ramai...

kot2 mana pun kna ingat cekpoint and pandang belakang jugak kawan2 kita yg slow..(aku antara yg slow..tak brani sangat meleper)
Back to top Go down
View user profile
BGR87
apprentice
apprentice


Posts : 34
Join date : 2009-02-22
Age : 34

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Fri Apr 24, 2009 2:18 pm

ride ni akan tambah sorang lagi... aku ajak bakal adik ipar aku sekali hahaha...

ttg penginapan aku da arrange.. so, jgn risau. aku akan bg details kat tganu nanti...
Back to top Go down
View user profile
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Sat Apr 25, 2009 9:16 pm

b16a wrote:
rasa dah ok da plan ni..nanti kalu ada apa2 kita ubah ikut keadaan lah...good job lanzo..

group ride yg lebih pada solo ride layan mesin n layan ketahan mental...syoook nih....

antara kelebihan ahli konvoi tak ramai...

kot2 mana pun kna ingat cekpoint and pandang belakang jugak kawan2 kita yg slow..(aku antara yg slow..tak brani sangat meleper)
jadual ni aku atuq lebih kureng jer...hehehe.apa2 pon yg solo ride tu alert sma dgn group belakang okies..
jadual ni xsemestinya kita ikut 100%,jadual mngkin akan berubah mngikut keadaan...

orait muz,nnt dkt ganu bgtau ok or bgtau dkt dlm ni pon ok gak smada nak kutip duit sebelum ride himpun dkt hg or time dkt besut nnt...
bkal adik ipaq hg nnt nma apa n guna jntera apa cos aku nk update dlm list...

bab pump insyallah dh settle,aku pinjam mmber aku punya... Very Happy cheers
Back to top Go down
View user profile
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Sat Apr 25, 2009 9:30 pm

sebelum ride pastikan 'rider' 100% cargas and xde sakit ape2....
jentera 100% perfect and xde kerosakan apa2...

check/tukar :-

-minyak hitam.
-tepet.
-cuci atau tukaq pliaq plug.
-percekang rantai and cuci bagi bersih dari pasiq.
-'persure' angin tayar.220kpa ---> 230Kpa @ 32psi ---> 33psi.
-keadaan tayar.cuci guna breeze/berus sabut utk bg grip time coner.
-pastikan semua nat/skru pada jentera ketat.
-
-

kalau aku ada apa2 tolong tambahkan yer... lol!
Back to top Go down
View user profile
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Mon Apr 27, 2009 7:33 pm

ermm...ada problem sikit utk ride ni waktu dekat cameron highland....
muz dh atur penginapan kita dekat sana tapi clerk diorng salah atur waktu so problem skitlah nak dpt tmpt tnggl...
hope sapa2 yg boleh carikan aprtment or hotel yg xlebih rm300 dkt c.h bgtau aku yer...
Back to top Go down
View user profile
arebunk
novice
novice


Posts : 86
Join date : 2009-02-25
Age : 32
Location : PenanG

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Mon Apr 27, 2009 8:52 pm

hadoih.... moto aku da problem lak... cek punya cek last2 conrod sudah jem da....
tp semangat nak gi ganu punya pasai aku obohol gak fx ijau tu pg td....
fuh lega dah siap dah ptg td cuma x sempat psg exjos ngan cover ja sbb keja mlm...
klu esok aku test start enjin mau idup pastu test gi round island xdak problem kompom aku gi ganu.... Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue Apr 28, 2009 12:58 am

arebunk wrote:
hadoih.... moto aku da problem lak... cek punya cek last2 conrod sudah jem da....
tp semangat nak gi ganu punya pasai aku obohol gak fx ijau tu pg td....
fuh lega dah siap dah ptg td cuma x sempat psg exjos ngan cover ja sbb keja mlm...
klu esok aku test start enjin mau idup pastu test gi round island xdak problem kompom aku gi ganu.... Crying or Very sad Crying or Very sad


uih..cmne leh jem plak?? scratch
Back to top Go down
View user profile
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue Apr 28, 2009 1:04 am

arebunk wrote:
hadoih.... moto aku da problem lak... cek punya cek last2 conrod sudah jem da....
tp semangat nak gi ganu punya pasai aku obohol gak fx ijau tu pg td....
fuh lega dah siap dah ptg td cuma x sempat psg exjos ngan cover ja sbb keja mlm...
klu esok aku test start enjin mau idup pastu test gi round island xdak problem kompom aku gi ganu.... Crying or Very sad Crying or Very sad
slow2 arebunk dont glojoh2....kalau xok gak xpa kta naik 2 pastu minyak kating-kating...hehehe
td aku dh sembang dgn muz and b16a...
so dalam sembang2 td adalh berapa cdngan...

1st 1,2,3hb kita tido besut and 3hb kita bertolak balik penang lalu jalan kenyir - gua musang - simpang pulai...so ondawy to kita akn singgh c.highland and ptg dlm 5.30 kta brtolk trun...tp jarak antara besut dgn c.highland lebih kurang 350KM...hbs2 xdk pon ambik masa 7-8jam kalau non stop and mantain 100kmh.sampai c.highland lbh kurng 1-2pm...ada msa lbh kurng 3-4jam utk shoping apa sikit...tp mmg meltihkanlah kalau guna cara ni...tmbh dgn nak balik penang pulak 2-3jam...

2nd punya cadangan,1hb tido besut..2hb pukul 2pm bertolak ke kenyir.2hb tido dekat kenyir and 3hb tengah hari or pagi bertolak ker c.highland...kalau guna cara ni ok jugak cuma masa di besut agak singkat and chalet di kenyir sahaja xpasti ada kosong atau tak...tgk harga chalet pon xmahal sgt dlm rm130 mcm tu jer tp xtaulah sbb cuti harga naik ker...ni ada senarai no.tel. chalet di kenyir:

http://www.malaxi.com/terengganu/tasik_kenyir/accommodation.html

harga chalet:

http://www.impression.com.my/Kenyir/remisrakit/remisrakit.htm
http://www.hotelreservation.com.my/hotel/kenyir/kenyir01.htmhttp://www.ketengah.gov.my/kenyir/challet/tkgr.htm

sapa yg ada maklumat boleh share lagi kat sini...



3rd punya cadangan...kita habiskan masa 1,2 dgn 3hb di besut and 3hb kita brtolak balik ikut jalan gerik...cara ni mmg rilex hbs and save bajet...
apa2 pon kita akn bncngkan nnt ikut suara majoriti...

tapi dont worry,ride ttap akn diteruskan Insyallah...biasalah dugaan mndtang kita xtau....
so jangan putus asa...ride tetap ride
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue Apr 28, 2009 5:44 pm

salam..
sori nak nyampuk sikit walaupun takleh join ride..
aku cuma nak bagi cadangan..
better ikut plan yg asal..
pasal homestay kat cameron, cuba try kontek yang ni..
http://www.mudah.my/homestay-cameron-highlands-pahang-1289558.htm?ca=3_s
paling murah dia leh bagi RM 99..

kalau nak cari lagi.. klik kat www.mudah.com.my
taip kat search "cameron highland"

juz my 5 cent.. jangan marah tau..
lagipun ride ni amik jarak yg jauh..
badan perlukan rehat yg cukup..kalu rosak takde spare part..
motor takpe.. boleh lenjan kaw kaw..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue Apr 28, 2009 5:55 pm

kat sini leh try lagi..
http://www.cameronhighlands.com/Accommodation/Chalets_%26_Guest_Houses/Chalets_%26_Guest_Houses/

tapi kalau lalu kat area taman sedia dengan kg sedia,
kat situ banyak homestay budget..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue Apr 28, 2009 7:59 pm

nnt aku try call tgk mcm mna...kebykan aprtment hotel yg aku call smua full...thnks so much teo cheers
Back to top Go down
View user profile
arebunk
novice
novice


Posts : 86
Join date : 2009-02-25
Age : 32
Location : PenanG

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue Apr 28, 2009 9:26 pm

alhamdulillah.... moto aku dah siap n dah ready ke besut nih hahaha... nasib baek masa ovrhol xdak trlupa mana2 skru klu x mmpos aku nak bukak balik... apa2 pun skrg dah slmt dah moto tu n xsabaq dah nak tggu ari sumaat nih hahaha....
klu tgk 3 cadangan tu aku pilih yg no 2 yg tidoq kat tsk kenyir tu... best gak bleh pi byk tmpt tp tu klu xdak sgt la kat cameron..
mcm cadangan yg teo bg tu pun sempoi gak... aku xkisah tidoq kat mana pun jnji enjoy ride dah la...
Lan nnti klu hg dah call roger la kat sini...
Back to top Go down
View user profile
arebunk
novice
novice


Posts : 86
Join date : 2009-02-25
Age : 32
Location : PenanG

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue Apr 28, 2009 9:27 pm

spark87 wrote:
arebunk wrote:
hadoih.... moto aku da problem lak... cek punya cek last2 conrod sudah jem da....
tp semangat nak gi ganu punya pasai aku obohol gak fx ijau tu pg td....
fuh lega dah siap dah ptg td cuma x sempat psg exjos ngan cover ja sbb keja mlm...
klu esok aku test start enjin mau idup pastu test gi round island xdak problem kompom aku gi ganu.... Crying or Very sad Crying or Very sad


uih..cmne leh jem plak?? scratch
haha skali jem rod daa.. apa lagi kena kasi downgrade blk la...
xpa nnti pas blk dr besut bleh bikin balik hahaha....
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Wed Apr 29, 2009 1:02 am

arebunk wrote:
spark87 wrote:
arebunk wrote:
hadoih.... moto aku da problem lak... cek punya cek last2 conrod sudah jem da....
tp semangat nak gi ganu punya pasai aku obohol gak fx ijau tu pg td....
fuh lega dah siap dah ptg td cuma x sempat psg exjos ngan cover ja sbb keja mlm...
klu esok aku test start enjin mau idup pastu test gi round island xdak problem kompom aku gi ganu.... Crying or Very sad Crying or Very sad


uih..cmne leh jem plak?? scratch
haha skali jem rod daa.. apa lagi kena kasi downgrade blk la...
xpa nnti pas blk dr besut bleh bikin balik hahaha....

pelan2 kayuh...downgrade pon berdesup lg dari aku lol!
Back to top Go down
View user profile
b16a
expert
expert


Posts : 134
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Wed Apr 29, 2009 2:59 pm

KITA MAMPU MERANCANG....HANYA TUHAN MENENTUKAN TAK PERLU DI KISAHKAN...OOO

hehehe tak sabar dah nak ride ni..nanti apa2 perubahan or keputusan kita buat kat sana lah..ride dulu baru decide..tgk mesin n badan tahan tak...

komputer aku kna virus trojan..so slalu kna blok internet...kurang dapat on9 dah sekarang..

seriusly...mmg ride ni banyak dugaan..dari bulan 2 kita plan...sampai tukar website...sampailah mesin problem sebelum p..sampailah booking cameron tak dapat...tu belum ride lagi...tapi tak kisah tu semua....janji ride....(aku nak mintak kebenaran ride ni dari boss tempat kerja n boss kat rumah pun banyak dugaan gak woooo)..
Back to top Go down
View user profile
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Wed Apr 29, 2009 9:00 pm

rilex semua....apa2 pon kita berserah sajalah and kalau boleh mmg nak pi jugak cameron highland cos mmber aku pon dok tringin nak pi...xpalah,apa2 pon nnt kta bncng lain...
spark hg mcm mna bolh fllow x sbb muz dgn arebunk bgtau moto hg xsiap lg?.
kalau xjd xpa xksah just bgtau awl2 jer...
Back to top Go down
View user profile
spark87
legend
legend


Posts : 340
Join date : 2009-02-21
Age : 29
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Thu Apr 30, 2009 11:04 pm

motot aku x siap la datok..mungkin xleh pi join hampa...

psl benda kecik je...ades....kena oder kilang...x smpai stok lg... Sad
Back to top Go down
View user profile
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Fri May 01, 2009 12:16 am

spark87 wrote:
motot aku x siap la datok..mungkin xleh pi join hampa...

psl benda kecik je...ades....kena oder kilang...x smpai stok lg... Sad
pa no problem....

okies,semua berjalan seperti yg diatur setakat ni...aprtment dekat cameron highland pon dah booking so kita ikut plan mcm biasa...
apa2 pon hope dpt pi balik dgn selamat esok...Amin... cheers
Back to top Go down
View user profile
teodolit
legend
legend


Posts : 222
Join date : 2009-03-03
Age : 34
Location : pahang - penang

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Sat May 02, 2009 4:52 am

Doakan semua selamat pergi dan blik..
nanti jangan lupa kasi review..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ishak_sarani
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Mon May 04, 2009 12:26 am

Alhamdulillah semua dh selamat sampai pukul 8.00pm tadi dekat juru...ride yg perfect and the best...
keseluruhan jarak ride 1150KM...minyak aku lupa berapa cos xkira sgt..hehehe.
malam ni letih Insyallah esok aku buat report sikit...
Back to top Go down
View user profile
felixthecat
expert
expert


Posts : 131
Join date : 2009-02-23
Location : Penang - KL -Bangi

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Mon May 04, 2009 8:27 am

alhamdulillah...
tahniah2!
Back to top Go down
View user profile
Dato_Maharajalela_Lanzo89
moderators
moderators


Posts : 81
Join date : 2009-02-24

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue May 05, 2009 12:04 am

1st sekali aku nak ucapkan thanks so much to firenza yg sudi follow kitorang tunjuk jalan dari Besut -> (lupalah pulak..hehe.tapi jarak mmg jauh).

member2 NSB yg byk bagi support and arebunk thnks so much cos usaha gak cari tempat tidoq dekat cameron highland...BGR87,B16A,Din,Bazri...thnks to all...
Insyallah ada masa kita akn buat lagi sekali ride ke cameron khas utk layan coner... lol!
credit to all grik and cameron highland rider...hehe.(aku ler paling slow...sedeh aku..hehehe)

picture aku xambik lg kt mmber aku,dh ambik nnt aku upload...walaupun beribu batu ride tapi semua keletihan terubat dgn kepuasan...i love gerik -> banding,tanah rata -> ringlet and simpang pulai... lol!

1Mei

7.00AM - bertolak dari BKE
3.45PM - sampai besut
5.30PM - ronda pekan besut
7.30PM - baik rumah rilex
9.05PM - sembang dengan firenza
10.00PM - keluar isi minyak
12.30PM - Tidoq

2Mei

7.30AM - bertolak dari besut
8.00AM - singgah 'breakfast'
9.00AM - bertolak ke tasik kenyir
11.00AM - sampai di tasik kenyir
12.30PM - berolak ke cameron highland
4.30PM - sampai di cameron highland
6.30PM - cari 'tuutt' dekat cameron
7.45PM - keluar makan
9.00PM - ke night market brinchang
10.15PM - balik apartment 'mengeruh'

3Mei

12.00PM - makan tengah hari
1.00PM - bertolak ke bharat tea
2.30PM - bertolak ke ladang strawberi
3.45PM - bertolak turun simpang pulai
4.05PM - sampai di bawah
Back to top Go down
View user profile
arebunk
novice
novice


Posts : 86
Join date : 2009-02-25
Age : 32
Location : PenanG

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue May 05, 2009 1:00 am

salam....
alhamdulillah suma dah slamat sampai ke rumah masing2..
1st time join konvoi tp bleh ingat smpai tua kot... mmg best n puas ati la ride jauh2 n koner2 yg mantap terhidang depan mata.... ( lan cukup syok lani Laughing Laughing )
Thanks to bro firenza yg sudi tnjuk jalan kat kami dr besut smpai la ke ciku....
Thanks jugak kpd bro B16A sbb sudi tmpangkan kami tidoq kat istana dia...
Thanks jugak kpd mber2 (BGR, LANZO, DIN, FAZLI, B16A, FIRENZA) yg mmberi komitmen yg terbaik masa konvoi kali nih... pasnih bleh plan tmpt len plak
Thanks juga kpd mber2 lain yg mmberi sokongan kpd konvoi nih...

apa2 pun mmg best la hampa suma.... tq...

p/s: weh muz ngan lan hampa jgn lupa boh gambaq lak..... bounce
Back to top Go down
View user profile
firenza
beginner
beginner


Posts : 4
Join date : 2009-02-28

PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Tue May 05, 2009 1:57 am

memang satu ride yg best...even cuma tumpang dari Besut ke Felda Ciku ,Gua Musang.

kalaulah dapat cuti di hari ahad tu boleh join you all ke cameron.....tapi nak buat macamana....cuti tak lulus...kerja tengah banyak la ni...

tapi takpe next time ,insyaAllah...

nice to meet you all....

and all the best to NSB
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: report ride ke terengganu   Today at 7:30 pm

Back to top Go down
 
report ride ke terengganu
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» **Ride Report** ETAR Do Brimstone Recreation!!!
» WABDR Report
» 2011 Snowy Ride + tasty extras
» Can you lower the ride height of a 1990 K100LT?
» 2012 Snowy Ride

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Aktiviti :: Aktiviti & Report-
Jump to: